Tränad tid per månad under 2014

Året som gick – Träningsrapport 2014


Så här i skiftet mellan två år så känns det lägligt att summera det året som varit och blicka framåt mot nästa år. Inför 2014 så hade jag inga jättemål. Jag kände att motivationen var ganska låg men jag kände ändå att jag ville hålla träningsdosen på ungefär samma nivå som året innan. Därmed använde jag mig av samma mål som 2013, nämligen att jag i genomsnitt skulle träna en timme om dagen. Det var inte överdrivet ambitiöst men det kändes ändå inte helt självklart att jag skulle klara det. Jag sade även att jag skulle variera min träning lite mer än vad jag hade gjort under 2013.

Hur blev då resultat? Totalt tränade jag 388 timmar, vilket är något mer än året innan, samt även mer än de 365 timmar som målet innefattade. I diagrammet nedan summeras tiderna månadsvis. Man kan väl sammanfatta det som att det har gått lite upp och ner, vilket även speglar min motivation under året.

 

Tränad tid per månad under 2014

Tränad tid per månad under 2014

Det började med Januari som var en ganska tung månad. Januari var som en förlängd arm av 2013 års December som även den var väldigt tung, med dålig motivation. Men i mitten på Januari så vände det i alla fall lite. Jag for upp till Gällivare under fem dagar där jag körde lite längdskidåkning. Problemet var bara att temperaturen under de här dagarna snittade på -30 grader ute, så det blev varken långa eller intensiva pass. Sista veckan i Januari for jag vidare till Keb och under den veckan blev det inte mycket träning. Bland annat på grund av att stationen var en isbit när vi kom dit och att det tog tre dagar att bara få igång vattnet i husen.

I Februari blev det ganska normal träning igen, med lite över en timme om dagen. Det tog ett tag att komma igång med träningen på Keb men sen flöt det på ganska bra. Det blev allt från längdskidor till randonnéskidåkning till isklättring och även lite löpning samt några pass på gymmet. Än bättre gick det under Mars, det var bara de envetna stormarna som kunde vicka motivationen och lusten till att träna.

Den 11 April lämnade jag Keb och och åkte hem igen. Två dagar senare gjorde jag årets bästa orienteringslopp, i alla fall resultatmässigt. Det kändes inte överdrivet bra men det gick tydligen bra. Efter hemkomsten sjunk motivationen något, men de mindre timantalen beror främst på att jag bestämde mig för att ta det lite lugnare för att vara fräschare på tävlingarna.

Maj var en helt okej månad. Jag gjorde några tävlingar de första veckorna, bland annat 10Mila. Jag kände mig under den här perioden väldigt trött och jag var ny i Varberg och hade lätt för att hoppa över träningar på grund av att det fanns så mycket andra saker att göra. I Juni fortsatte jag köra lite lugnare. Jag kände mig i riktigt bra form under början av Juni men sen kom en förkylning under en vecka som drog ner både träningsmängden och formen rejält.

Juli var en stark träningsmånad. I alla fall om man räknar till antal timmar. Det började med tjoget och gick vidare med ett tungt plattfall i Hallands 3-dagars för att slutligen mynna ut i O-ringen. Resultatmässigt gjorde jag mitt bästa O-ringen hittills men känslan var att jag kunde mer. Sista dagen kändes ändå väldigt bra och det var inga större bommar så jag är i det stora hela riktigt nöjd med O-ringen.

Efter O-ringen, i månadsskiftet mellan Juli och Augusti, bar det av till Norge och Jotunheimen med Micke och Mats, . Där hade vi en helt underbar vecka där vi bland annat besteg både Galdöpiggen och Glittertind samt tog oss an Besseggen. Tröttheten var överhängande, men vad var att förvänta. Under denna veckan blev det dryga 20 timmar träningstid.

När Micke och Mats drog hem for jag vidare norrut till Keb. Jag började min vistelse där med att ta en sväng upp i Vistasdalen, förbi Nallo och sen via Sälkas till Kebnekaise fjällstation. Jag var helt utpumpad och orkeslös under min vistelse där, men hade inget bättre för mig än att träna på dagarna så jag hann bland annat med ett besök till både Isgrottan och till toppen av Kaskasatjåkka. Det innebar att jag fick ihop dryga 20 träningstimmar även under den veckan.

När jag kom hem tog vardagen vid. Men vädret var härligt och kroppen återhämtade sig snabbt så jag kunde köra på som vanligt och lite mer därtill, vilket resulterade i ett bra Augusti. September flöt även det på bra. Jag tränade ganska hårt samtidigt som jag körde några tävlingar på helgerna med sämre resultat, vilket var ganska väntat.

Men sen föll det. Hösten kom och motivationen stormdök. Efter September var jag ganska sliten. Jag hade inte mycket lust att träna, så jag gav mig själv ursäkten att jag behövde en vilomånad och kunde därmed hålla upp från träningen med gott samvete. Antagligen var det också behövligt. Samtidigt så upplevde jag att jag hade bra form under början av Oktober. Jag gjorde ett starkt lopp fysiskt sett på 25Manna även om jag tappade och bommade lite på slutet.

November kändes även det som en tung månad. Mörkret föll tungt och solen visade sig knappt under hela månaden. Jag tyckte det kändes tungt med motivation under både November och December men tittar man på facit så har jag ändå lyckats rätt bra. Det kan ju tilläggas att jag från slutet av Oktober och hela November arbetade ganska mycket övertid, vilket gjorde det väldigt kämpigt att hinna med alla träningar som jag ville.

Jag nämnde även att jag hade som mål att variera träningen mer. Det är svårt att konkretisera till siffror, men 2013 så var 50% av min träning löpning och 30% orientering. Nu har de 50% sjunkit till 37%, men även orienteringen har sjunkit lite vilket jag ser som negativt. Jag hade gärna också sett att jag hade tränat lite mer styrketräning än jag gjorde under det gångna året. Jag får helt enkelt jobba vidare på att få mer varierad träning, men i det stora hela så är jag nöjd.

Olika träningstyper under 2014

Olika träningstyper under 2014

Målen nåddes och jag får väl säga att 2014 överlag har varit ett bra, givande och kul år utan några större skador. Nu blickar jag med glädje fram emot 2015 som jag tror kan bli ett riktigt bra år.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.