Träningsmål 2015


Tio dagar har redan hunnit passera av det nya året så jag tänkte att det var dags att presentera mina nya träningsmål inför 2015. I December var jag ganska tveksam på om jag skulle sätta upp något träningsmål överhuvudtaget, men har man inga mål så har man inte heller något att sträva efter och det är just den här strävan som jag delvis har saknat under det föregående året.

Jag har kommit fram till fem mål som jag vill uppnå under 2015. Jag tror att alla målen kommer att vara ganska svåra att uppnå men samtidigt inte omöjliga.

  • Jag har som mål att träna minst 420 timmar.

Under 2014 tränade 388 timmar och under år 2013 tränade jag 377 timmar. Att träna 420 timmar på ett år innebära att jag måste träna i snitt runt 70 minuter om dagen. Jag har under det senaste året inte känt mig jätte ansträngd av den träningsnivån som jag har legat på vilket innebär att jag har kapacitet att träna mer än vad jag har gjort. Hoppet från 388 timmar till 420 timmar känns ändå överkomligt men det kommer att krävas ansträngning för att klara det. Det innebär att jag i år kommer att behöva träna drygt 8% mer än vad jag gjorde under 2014.

  • Jag har som mål att springa minst ett ultramaraton varje månad.

Det innefattar alltså att jag varje månad ska köra ett pass som är minst 42 km. Det behöver inte vara en tävling utan det kan vara på träning. Jag tycker inte det är jättekul med långa distanser men jag tror att det är nyttigt för mig att varje månad få en längre genomkörare. 42km ser jag inte som något jätteproblem, men när det blir längre än så blir det tufft. Det kan tilläggas att jag under 2014 inte sprang någon sträcka som var längre 42km. Jag har för mig att den längsta distansen som jag sprang under föregående år var 35km. Den längsta distansen som jag har sprungit är 62 km. Så visst det kommer att bli tufft men även utvecklande om jag klarar det. Min första utmaning blir redan nästa helg. Då blir det 83km om jag tar mig hela vägen till mål.

  • Jag har som mål att ta minst 5 medaljpoäng på DM-tävlingarna.

Med medaljpoäng menar jag att en vinst ger 3 poäng, en andraplats ger 2 poäng och en tredjeplats ger 1 poäng. Under 2014 samlade jag ihop 2 poäng genom att ta en andraplats på medel-DM. Jag satsade i och för sig inte särskilt mycket på DM förra året. Jag tror att det här är ett ganska svårt mål att uppfylla. I år är det bara fyra DM tävlingar som jag kan springa, nämligen medel, lång, ultralång och natt. Sprint, som jag känner är en av mina starkaste distanser går bort eftersom jag är banläggare på den. Stafetten räknar jag bort i och med att det inte är en individuell prestation.

  • Jag har som mål att komma till minst C-final i minst en SM distans.

SM går i år i Stockholm och jag känner att det är lite långt att åka för att delta på alla distanser men jag har i alla fall tänkt att jag ska delta på medel-SM. Jag har inte deltagit på SM sedan 2006. Jag tror definitivt att det här kommer att bli en svår utmaning och om jag bara får en chans så gäller det att förberedelserna är bra och att allt stämmer den dagen. Målet gäller ju bara för kvalet men givetvis satsar jag även på en framskjuten placering i finalen. Min främsta svaghet inom orientering är min orienteringsteknik och jag behöver lägga mycket fokus på den för att lyckas med både det här målet och det ovanför.

  • Jag har som mål att innan varje månad ta fram en träningsplan för den månaden.

En av de största bristerna i min träning har alltid varit att jag inte har haft någon träningsplan utan jag har tränat lite när jag känner för det. Känner jag mig lite småseg en dag så blir det lätt att jag hoppar över ett pass om motivationen är låg. Jag sätter upp det här som mål för jag vet att jag är dålig på att planera sådana här saker och förhoppningsvis kommer detta att bidra till att jag blir bättre på det. För Januari har jag redan satt upp ett program och snart är det dags att fundera ut hur det blir i Februari.

Fem mål. Några lättare andra svårare. Nu gäller det att jag tränar på bra och fokuserar på rätt saker. Jag tror att jag har möjlighet att klara alla målen om jag bara kämpar, planerar och anstränger mig, men det kommer inte bli lätt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.