Rasletinden sedd från söder

Rasletinden


Det här inlägget är del 2 av 3 i serien 2024 Jotunheimen och Beitostølen

Två dagar efter den snöfyllda turen upp till Nautgardstinden och Stornubben var det återigen dags för en ny tur. Målet den här gången var inställt på Rasletinden. En topp som enkelt kan nås från vägen över Valdresflyet. Men det var två frågetecken som gäckade mig. Det första var om knäet skulle vara tillräckligt bra för att smärtfritt kunna bära mig upp och ner för Rasletinden och den andra frågan var hur snöläget var däruppe.

Rasletinden med sina 2100 höjdmeter över havet är något lägre än Nautgardstinden, men ändå en bra bit ovanför snögränsen.

Över Valdresflyet

Jag startar min tur vid Valdresflyets café som ligger mitt på den högfjällsplåtå som kallas Valdresflyet. Upp till Rasletindens topp finns det en rösad led som jag följer.

Det är en fin stig som tar mig närmare foten av Rasletinden. Jag skulle kunna följa stigen hela vägen upp till toppen men för dagen känner jag mig lite mer äventyrlig av mig och bestämmer mig för att gena direkt upp mot Øystre Rasletinden, vilket är en liten förtopp som ligger öster om Rasletinden.

Genvägen innebär att jag tar mig uppför en svag kam med lite scrambling. Det är ingen svår klättring upp och vägen är dessutom rösad men det känns ändå som ett bra vägval för dagen för det är fritt från snö under hela klättringen. Dessutom steker solen på från en klarblå himmel, så trots att det är tidigt på säsongen så är det varmt. Betydligt varmare än vad det har varit de senaste dagarna. När man får sådana här dagar i fjällen gäller det att njuta till max. Och det gör jag.

Øystre Rasletinden sedd från öster med en sjö i förgrunden
Øystre Rasletinden sedd från öster

Øystre Rasletinden

Efter den fina klättringen kommer jag upp på Øystre Rasletinden. Det är också här som snön möter mig. Øystre Rasletinden bjuder inte på så mycket utsikt men när jag följer kammen med blicken så ser jag en högre vitklädd topp framför mig. Det är Rasletinden. Målet för dagen. Upp längsmed snöhöjden som jag ser framför mig går en stig rakt upp mot den högsta punkten. Jag ser ingen anledning att vänta här så jag ger mig ganska snart av mot Rasletindens topp. Jag pressar på lite för att komma dit desto snabbare.

Eftersom jag även jobbar på distans under min vistelse här i Norge så var det redan eftermiddag när jag påbörjade den här turen, vilket i det här fallet skulle visa sig vara gynnsamt då både värmen har kommit och molnen har hunnit skingras.

Rasletinden

När jag kommer upp till toppen av Rasletinden, så ser jag att det är några andra personer här. Solen gassar och ett par sitter och solar på klipporna.

Det är fint! Jag blickar bort mot Kalvehøgdemassivet i nordväst, på andra sidan dalen och pratar med en norrman på toppen. Det är alltid trevligt att prata med folk i fjällen. Det visade sig att även han hade varit upp på Nautgardstinden under gårdagen. En dag efter mig. Han har dock fortfarande shorts på sig medan jag har dragit på mig tightsen, för att slippa den kalla snön mot benen.

Utsikt från Rasletinden mot Kalvehøgdamassivet
Utsikt från Rasletinden mot Kalvehøgdamassivet. Några av områdets högre toppar kan skymtas i bakgrunden.

Jag fortsätter turen

Här hade min tur kunnat sluta genom att jag tog mig ner samma väg som jag kom upp, men jag väljer istället att fortsätta ner mot Rasletindens södra topp, Søraustre Rasletinden som visar sig vara en väldigt liten topp, och även vidare upp på en topp som ligger på kammen bort Kalvehøgde och Mugna.

Därifrån tar jag mig ner. Det är mycket snö här vilket har gjort det tungt att pulsa fram men nu är snön slutligen till min fördel. För det går utmärkt att springa på snön så jag löper nedför sluttningen. Glider fram på snön. Det är en sådan härlig känsla att springa på snön under den skinande solen.

Det går snabbt ner när jag slipper trippa fram på alla stenar. Jag tar mig ner så att jag springer söder om Rasletinden. Över Raslet. När snön väl tar slut så blir det dock värre. Det är rätt stenigt här men dagen är fin och jag känner mig nöjd när jag tar mig ner till bilen.

Det har varit en fin tur och jag ser med glädje fram emot de turer som väntar under de kommande dagarna. Jag ska vara här i Norge under två veckor och hoppas kunna plocka så många toppar som möjligt under den tiden. Målet är att under året besöka minst femtio stycken toppar med en höjd över 2000m. Idag tog jag fyra stycken.

Video från turen

Jag har även klippt ihop en video från den här turen och den kan ses nedan:

Video från turen till Rasletinden
Mer i samma serie<< Nautgardstinden och StornubbenEn härlig dag på Bitihorn >>

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.