Kebnekaisemassivet

Varför heter berget Kebnekaise?


Det kanske kan verka som en dum fråga men svaret är inte självklart. Namnet Kebnekaise har sitt ursprung från samiskan och det samiska namnet är Giebmegáisi, vilket är en kombination av de två samiska orden giebnne, som betyder kittel, och gájsse som betyder spetsig fjälltopp.

Det som är intressant i det här fallet är att kebnekaise inte direkt kan liknas vid en kittel. Däremot är grannberget Tuolpagorni just känt för sin karaktäristiska kittel eller krater på toppen.

Tuolpagorni under tidig sommar 2013.

Tuolpagorni under tidig sommar 2013.

Det sägs att det en gång blev ett missförstånd som rörde ihop namnen. Det sägs bero av att namnet Kebnekaise stod mellan topparna Tuolpagorni och det vi idag kallar Kebnekaise och när de första expeditionerna började gå i området antog man att det var det högsta berget som var markerat på kartan. Därav förvirring som gjorde att Sveriges högsta berg idag heter Kebnekaise.

Men vad betyder då Tuolpagorni? Namnet Toulpagorni sägs komma från ryskan, Stolb gorny, som betyder bergspelaren. Namnet lånades senare in i samiskan där det blev Duolbagorni, som senare på svenska blev Tuolpagorni. Värt att notera är att det samiska ordet duolba egentligen betyder flat eller platt och återfinns som namn även för andra bergstoppar i närområdet. Fast det kanske inte är den bästa beskrivningen av just Tuolpagorni.

Tuolpagorni stavas ibland också Tolpagorni och kallas ofta Tuolpa i folkmun.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.