Stugägare i Tänndalen


Jag och Micke har nu under ett antal år funderat på att köpa en stuga någonstans i de svenska fjällen. Tankarna har gått både till Lofsdalen, Vemdalen och Grövelsjön men slutligen så bestämde vi oss för att rikta in oss på Funäsdalen, eftersom vi tycker att Funäsdalen har mest att erbjuda både sommar och vintertid. Det mest attraktiva området var givetvis dalen upp mot Bruksvallarna och Ramundberget, och då kanske mest Ramundberget för att det har närmare till Kalfjället för sommarlöpning.

Men slutligen så föll ändå valet på Tänndalen där vi hittade en klassisk charmig timmerstuga med en väldigt genomträngande äldre karaktär. Efter någon månads budgivning så stod vi slutligen som ägare till stugan. Eller fastigheten kanske man ska säga för på tomten finns det inte mindre än fyra olika hus, och när vi har fått vår vilja igenom finns det antagligen även en friggebod och ett attefallshus också, plus att huvudbyggnaden har växt lite. Vi får väl se vad som händer, men det finns stora planer sen får vi se vad vi mäktar med.

När vi köpte stugan så tänkte, i alla fall jag, att har man en stuga så måste vi givetvis rita en orienteringskarta också över närområdet så att vi kan springa orientering där. Samtidigt så drog jag mig till minnes att det redan finns en karta över området, kring Hotell Tänndalen, som bland annat användes på Fjällorienteringen 2010 för ungdomsklasserna, så jag gjorde en liten research och fann vem som hade ritat kartan och kontaktade honom. Någon vecka senare damp ett brev med ett antal kartor ner i min brevlåda. Jag hade ingen aning om vilket område som kartan täckte men när jag såg kartan så insåg jag att vårt hus var med på kartan och det är ju alla orienterares dröm att bo på en karta. Det bådar även gott för den kommande sommaren. Nu finns det stora möjligheter att köra ett fjälläger här, eller kanske två. Det passar dessutom väldigt bra med tanke på att O-ringen går i Sälen i år.

Kartor över Tänndalen.

Orienteringskartor över Tänndalen.

Fast nu närmast väntar vintern och rapporterna säger att det redan är fina spår både i Tänndalen och resterande Funäsfjällen. Själv kommer jag att åka dit direkt efter Jul och stanna minst två veckor. När jag och Micke var där senast var det lite för lite snö för att vi skulle få mer än en kvarts skidåkning, men vi höll oss ändå sysselsatta och körde bland annat en favorit i repris och sprang upp på Ånnfjället. Det kanske låter lite konstigt men den här gången var det betydligt mindre snö än det var under den förra rundan.

Ånnfjället

Micke på toppen av Ånnfjället

 

Stugan i tidig vinterskrud

Stugan i tidig vinterskrud

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.