Kebnekaisemassivet

Nytt topprekord på Kebnekaise 3


Eftersom det kommer ganska många besökare till min sida som är intresserad av snabbaste bestigningen av Kebnekaise, så känner jag att det är på tiden att proklamera att jag inte längre har den snabbaste tiden tur och retur till sydtoppen från Kebnekaise fjällstation.

Förra veckan var nämligen Emelie Forsberg på besök vid Kebnekaise och då passade hon och några andra på att göra rekordförsök till Sydtoppen. Hon lyckades då slå min tid med råge och landade på 2 timmar och 40 sekunder.

När jag själv sprang förra året så funderade jag lite efteråt hur mycket snabbare jag hade kunnat springa om jag tog östra leden, om jag hade legat på lite bättre över glaciären på nedvägen samt om jag hade sprungit rätt väg ner och då kom jag fram till att jag borde kunna springa på två timmar. Nu har jag ingen ambition att slå Emelies rekord, om jag ens klarar det, men jag tycker att det är kul Emelie har rekordet. Det kanske kan inspirera någon att tjejer faktiskt kan utmana killar i fjällöpning. Även där det är starkt kuperat.

Om det är någon som funderar på att testa att springa upp till Kebnekaises sydtopp så kan jag nämna att jag känner minst två personer som jag tror skulle kunna springa upp och ner till toppen på under 1:45 h, så det finns stora möjligheter att sätta nya rekord för den som känner sig stark och manad.

Uppdatering 12 Augusti 2014: Jerker Lysell har nu rekordet till Kebnekaises sydtopp. Han sprang till toppen på 1:16 och var tillbaka vid fjällstationen efter 1:59:16.

Uppdatering 19 Augusti 2017: rekordet har slagits och Jerker är inte längre snabbast upp och ner för Kebnekaise.


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 tankar om “Nytt topprekord på Kebnekaise

  • Dryden

    Hej, det kan vara så att även Emelies rekord är taget så sent som i tisdags förra veckan (5 augusti). Enligt uppgifter så har orienteraren Jerker Lysell gjort det på några sekunder under två timmar. Vi pratade med honom kvällen innan rekordförsöket och hans kompis bekräftade det dagen efter när vi träffade på honom på berget. Jag har dock inte sett några nyhetsnotiser om det och på Jerkers egen sajt står det ingenting.

    Men jösses vilka tider ni gör. Vi gjorde vår vandring på 13 timmar… 😉

    • Vildstjärna

      Det stämmer att Jerker Sprang på under 2 timmar upp till toppen och han därmed har rekordet. Jag vet dock inte exakt tid, bara att han sprang på 1 h och 59 min.