Guide till längdskidspåren i Funäsfjällen


Det här är en artikel under uppbyggnad

Tidigare kallades längdskidspåren i Funäsfjällen för Nordic ski center, men sedan några år så skedde en revidering av hela spårsystemet, där leder gavs nya namn och skyltningen uppdaterades. Själva sträckningen för spåren är fortfarande lika som det var innan, så det mesta är sig likt.

Längdskidspåren i Funäsfjällen består av totalt 300km skidspår, vilket kan göra det lite svårt om man är ny i området, att hitta de bästa skidspåren. Därför har jag sammanställt den här guiden för att du enkelt ska hitta guldkornen i skidsystemet. Vilka spår som är bäst beror ju också på vad man vill uppleva under sin skidtur. Därför går jag igenom de flesta av spåren i Funäsfjällen nedan. Jag har också valt att dela upp dem i några olika områden då hela området är ganska stort.

Om jag ska börja lite generellt så kan jag säga att spåren i och kring Bruksvallarna håller den högsta kvalitet rent åkmässigt. Här underhålls spåren bäst och det här även det här området som är mest känd för sin skidåkning. Med det sagt så vill jag också säga att det är inte säkert att just du hittar dina favoritspår här.

Mina topp 5 favoriter

Jag har satt ihop en video med mina topp 5 favoritspår i området. Det är inte säkert att du håller med om det är dina favoriter, men ta gärna en titt så får du en bra översyn av hur skidspåren ser ut i Funäsfjällen.

Innehåll

Bruksvallarna och Ramundbergen

Bruksvallarna är som jag nämnde tidigare det mest kända längdskidområdet i Funäsfjällen. Här finns det en skidstadion där det anordnas nationella tävlingar. Under tidig säsong, från slutet av oktober, finns här möjligheten att åka skidor på sparad snö och under sommaren så finns det även ett rullskidspår som går mellan Bruksvallarna och Ramundberget.

Mittåkläppsspåret

Mittåkläppsspåret är ett storkuperat spår som startar antingen nere i Bruksvallarna eller nere i Ramundberget. Med storkuperat menar jag att det är en lång backe upp från både Bruksvallarna och från Ramundberget. Från Bruksvallarna så klättrar man xxx höjdmeter upp till högsta punkten. Åt andra hållet när man ska ner så är det en lång nedförsbacke istället. Längst upp på Mittåkläppsspåret finns även en rundslinga som tar en ner till Djupadalen och tillbaka. Även den här slingan går neråt åt ena hållet och uppåt åt andra hållet.

Det här är ett fint spår som går upp på fjället. Fina dagar kan man njuta av utsikten och det som lockar många är siluetten av Mittåkläppen som avbildar sig fint vid bra väder och som är ett populärt fotomotiv. Spåret är vindutsatt så när det är blåsigt i dalen så är det ännu blåsigare här uppe och samma är det för dimma. Det är ett trevligt spår i bra väder. Men även när det är vindstilla nere i dalen kan det blåsa på rätt bra här uppe. En fördel med det här spåret är att det är en väg under spåret och det krävs inte mycket snö för att man ska kunna åka skate på det här spåret under tidig vinter.

För motionären är det här ett ganska tungt spår som bjuder på bra utsikt under goda förhållanden. För mer avancerade åkare så bjuder mittåkläppsspåret på bra möjligheter till långa partier med uppförsåkning vilket kan lämpa sig för intervallträning och tung stakning.

4-Motionspåret

4-Motionspåret är ett lätt kuperat längdskidspår som går mellan Bruksvallarna och Ramundberget. På sommaren är det en rullskidbana och på vintern är det ett skidspår. På grund av att det är en rullskidbana i botten så håller det här spåret nästan alltid bra kvalitet, även under början av säsongen då det är genomslag på många andra spår. Det här är det bredaste spåret som finns i Funäsfjällen och eftersom det är vanligt att man åker fram och tillbaka så brukar det spåras med ett klassiskt spår åt varje håll med en bred skatebädd i mitten.

Det här är ett trevligt och varierat spår tycker jag. Det går både upp och ner med variation av något brantare och några mindre branta backar. Det finns en lång nedförsbacke som kan skrämma upp ovana skidåkare men den är också rak och klaras av bra av de flesta motionärer. Det här är det mest klassiska spåret i Funäsfjällen och det är det mest trafikerade spåret i området. Det är ett spår som passar både motionärer och elitåkare. Det är ett ganska enkelt spår att åka. Om du tittade på videon ovan så framgår det också att det är med på min topp 5 lista över bästa skidspår i funäsfjällen.

Elljusspåret i Bruksvallarna

Elljusspåret i Bruksvallarna ligger nere vid skidstadion. Det är bland annat på de här spåren som tävlingarna körs när det är sådana i Bruksvallarna. Det är även på de här spåren som man lägger ut den sparade snön under försäsongen. Trots att det här är tävlingsspår så är de förhållandevis platta och passar även för motionärer. De brukar krylla av folk här under försäsongen men när försäsongen är slut så är det inte många som skidar runt på de här spåren och det tycker jag säger mycket om de här spåren.

Spåren är ganska korta och bjuder enligt min mening inte på så mycket skidglädje så de här spåren brukar jag undvika. Det kan hända att jag tar något varv här på slutet för att fylla ut med lite extra tid. Annars väljer jag hellre andra längdspår.

Elljuspåret i Ramundberget

Elljusspåret i Ramundberget är en kort slinga som ansluter mot 4-motionsspåret i Ramundberget. Så det går mycket bra att ta den här loopen när man har åkt 4-motionspåret till Ramundberget. Elljuspåret är bara 2km långt så det är kanske ingen slinga man ger sig ut på om man vill göra en längre tur men på elljusspåret så finns det en skyttebana för skidskytte, så det är en bra slinga om man tränar skidskytte. Annars är slingan ganska lik 4-motionspåret, med samma typ av kupering.

Den här slingan lämpar sig för alla.

Flonspåren

Flonspåren utgår från Bruksvallarna. De går söderut i riktning mot Funäsdalen. Det här är också ett varierat spår som går genom granskogen, vilket skiljer sig mot de flesta spåren som går mer uppe bland fjällbjörkarna och på fjällen. Det gör det här spåret lite speciellt och kanske i vissas ögon lite ointressant. Men det här är ett fint spår tycker jag. Det är varierat och dessutom så är det ett bra spår att åka när det blåser mycket. Då det är rätt skyddat för väder och vind. Även när det är dimma på fjället och dålig sikt så är det här ett bra spår att välja.

Det här skidspåret finns i tre olika längder. Där de kortare spåren är avkortningar av det längsta. Spåren är 13km, 6km och 3,4km. Det här är ett av mina topp 5 spår. Så här rekommenderar jag att man tar sig en sväng.

Klinkenspåret

Klinkenspåret utgår från Ramundberget och leder vidare norrut mot Klinken. Klinken är en gammal fäbod som är värd att besöka både under vinter- och sommartid. Det här är ett enkelt spår. Det finns i två olika varianter varav det kortare är 5km och det längre är 12km.

Klinkenspåret börjar med några kuperade kilometer innan man kommer ut på en platt myr som tar en hela vägen fram till Klinken. Efter Klinken passerar man en å och här blir spåret småkuperat där övervägande parten går neråt. Omgivningen runt spåret är varierande och fin.

Det här är ett bra familjespår. Perfekt för en utflykt med familjen. Det är även ett bra alternativ för de som tränar inför Vasaloppet och som vill köra mycket stakning.

Tänndalen och Fjällnäs

Kommer snart

Funäsdalen

Kommer snart

Tännäs

Kommer snart