Den nya toppstugan på Kebnekaise 2


Civilisationen tränger sig allt längre in i de sista vildmarkerna i Sverige och snart är de orörda områdena bortblåsta. Jag skulle inte vilja påstå att Kebnekaise är en orörd plats eller ens i närheten av orörd, för varje år vallfärdar tusentals människor hit och lämnar sina spår efter sig. Men det är ändå en genuin plats. En plats där man kan bemötas av naturen och blicka ut över ett vidsträckt område utan att lägga märke till dagens samhälle. Sådana här platser är sällsynta idag och jag tycker att vi borde värna om de sista sådana här platserna som vi har kvar.

När jag arbetade på Keb i vintras så hörde jag rykten om länsstyrelsens planer på att bygga en ny toppstuga. Jag hade vid tillfället inte sett den, men hörde att den skulle likna en bunker mer än något annat. Dessutom skulle den ligga inom synhåll från sydtoppen. När jag hörde detta kände jag ett stygn av sorg i mitt hjärta. Det kändes som en ogenomtänkt snabbt påkommen plan av någon politiker utan någon som helst uppfattning om vad fjällen står för. En känsla som spädes på några dagar senare när pamparna från länsstyrelsen kom flygandes i en helikopter till fjällstationen och fortsatte vidare upp till toppen.

Men det var först nu som jag fick se de nya planerna på toppstugan. Jag skulle inte likna den vid en bunker, utan snarare en störtad flygfarkost. En modern byggnad som är till för att sticka ut. För att dra uppmärksamhet till sig. Det är precis det som jag inte vill ha i de svenska fjällen. Jag kommer ju dit för att njuta av naturen. Inte för att leta efter fallna ufon. Det räcker väl med att det har störtat ett flygplan på Kebnekaise?

Det är sorgligt att allting som lockar folk ska civiliseras. Snart kommer väl storstadsturisterna dit och ska flygas upp till toppen med helikopter. Det har ju redan börjat, som tur är bara i liten skala. Vad finns det för utmaning i det? Vad finns det för mening? Kan vi inte värna om det vi har och uppskatta det så som det är. Som vildmark. Som en utpost där man kan undvika civilisationen för en tid. Där naturen är orörd. Där vi kan njuta av det naturliga och det av människans hand nästan orörda landskapet.

Om man nu måste bygga en toppstuga kan man då inte göra det med lite charm. På ett sätt så att den flyter in i landskapet och inte förstör det? Uppstår sådana här planer när gubbarna i kavaj börjar se pengar i fjällturismen? Eller tror de att de gör det av ren välvilja? För mig känns det mer som en björntjänst i så fall.

Det är ju kul att länsstyrelsen satsar på fjällen, men jag tycker att de gör det på fel sätt. Jag ser hellre att de rustar upp de nuvarande toppstugorna och att de sedan underhåller dem. De ligger ju betydligt bättre till. Nära men ändå en bit ifrån. Sen förstår jag inte riktigt varför länsstyrelsen vill satsa på att bygga en ny toppstuga just nu. När nordtoppen inom några år kommer att vara högre än sydtoppen och börja locka alltmer folk till sig. Vill de att oerfarna fjällvandrare ska samlas uppe vid den nya toppstugan och själva göra kamvandringen över till nordtoppen med livet som insats? Skänker det den säkerhet som de eftersträvar? Kommer den här farkosten underhållas eller kommer den att förfalla på samma sätt som de andra toppstugorna?

För mig känns alltsammans väldigt ogenomtänkt. En känsla som stärks av att byggnaden ska stå klar redan nu till sommaren.

Uppdatering: Observera att detta är en gammal post och inte gäller den nuvarande toppstugan.


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Den nya toppstugan på Kebnekaise

  • Daniel

    Hallå. Faktum är att toppstugan tillverkas i sådant material att den inte ska förstöras av väder och vind likt andra stugor. Utformningen är aerodynamisk vilket är extremt viktigt på en plats som kebnekaise för att inte packa snö eller ta vind. Angående färgerna så handlar det om att den ska synas på långt avstånd i alla väder.

    Jag tycker att du inte tänkt igenom dina påståenden.

  • Vildstjärna

    Hej Daniel. Jag ser att vi inte alls pratar om samma sak. Jag menar att den är ful och ‘modern’ (Det kan man ju ha olika meningar om) och därför inte passar in i en fjällmiljö, medan du pratar om tekniska detaljer. Jag har inget emot den röda färgen. Det kan jag tycka är helt ok, sålänge som stugan passar in i sin omgivning. Det finns ju en viss problematik mellan utformning och verkan men hade jag fått det här uppdraget hade jag antagit problemen från en annan synvinkel och det hade därmed gett ett annat resultat. Sen om det blir tekniskt bättre kan man ju tvista om men jag tycker ändå man ska förvalta fjällmiljön på ett sätt som inte inskränker för mycket på omgivningen. Jag har även skrivit om toppstugan på Galdhöpiggen som jag tycker är ett bra exempel på utformning av en toppstuga. Men då har jag ingen aning om den snöar igen under vintern eller inte. När det blåser mycket så blåser ju snön oftast bort och om det nästan alltid blåser åt samma håll, vilket det gör på Kebnekaise, så handlar det bara om att sätta dörren på den sidan som inte drevar igen.