Bestigning av Tuolpagorni

Tips för bestigning av Kebnekaise


Under min tid på fjällstationen så hörde jag nästan dagligen om personer som skulle ge sig av mot toppen men som slutade vid Singistugorna. Med det vill jag säga att vägen till toppen inte är självklar. Det är inte svårt att hitta dit, men om man inte har en aning om var toppen ligger eller hur den ser ut så bör man köpa sig en guide, en karta. Det kostar inte många kronor, men kan spara mycket tid.

Man vet aldrig heller när dimman slår till. Den kan komma hastigt eller redan ligga och vänta på dig när du kommer upp på högre höjd. Om dimman blir tät och sikten dålig är det lätt hänt att man tappar kursen och hamnar helt fel alternativt börjar gå i cirklar. För att undvika detta bör du ha en kompass med dig.

Ett annat tips för alla som vill bestiga toppen är att ta tid på er. Varje dag är det inte bra väder. Vissa dagar snöar det, andra blåser det storm. Under de här dagarna är det många som försöker men få som lyckas och om man vill ha en trevlig bestigning med en fin utsikt kan det vara ett bra alternativ att vänta in en bättre dag. Planera därför gärna in flera dagar för bestigningen om du verkligen vill upp på toppen. Under de extra dagarna finns det bland annat en del sevärdheter i dalen som kan besökas.

Det är också bra att börja tidigt för en bestigning tar ofta längre tid än man tror. Juni och Juli är det ljust dygnet runt men i Augusti och September blir det allt mörkare och då kan det vara bra att ta med sig en pannlampa om det skulle dra ut på tiden för det är inte kul att vandra i blindå bland stenarna på fjällsluttningarna. När det är midnattssol kan det däremot vara en upplevelse att stå på toppen mitt i ‘natten’.

Mitt sista tips är: tänk på att du ska ner också. För de flesta som bestiger Kebnekaise så är det en rejäl ansträngning och då kan det vara bra att tänka på att man ska ner också. Många gånger glöms det bort, man ger allt på vägen upp men glömmer att man ska ner igen. För vägen ner är ofta jobbigare än vägen upp. Då är man oftast redan trött och på nervägen tar knäna mycket stryk. Något att tänka på för dem med dåliga knän.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.