Västra leden

Västra leden


Det finns ett antal olika vägar att gå om man vill upp på Sveriges högsta topp men den allra vanligaste vägen är den västra leden. Det var även den här leden som Johan Alfred Björling tog när han besteg toppen tillsammans med Axel Hultman år 1889.

Västra leden utgår från Kebnekaise fjällstation och går västerut utmed dalen upp mot Tuolpagorni. Här svänger leden av och går upp i kitteldalen, som ligger mellan Tuolpagorni och Kebnetjåkka. När man kommer upp till platån, där marken jämnar ut sig, är det dags att vada över kittelbäcken och fortsätta upp längs Tuolpagornis kant och vidare upp mot Vierrenvárri. Härifrån svänger man av norrut och tar sig ner i kaffedalen för att sedan göra den sista klättringen upp mot toppen.

Västra leden är den lättaste leden, rent tekniskt, upp på toppen men den är något mer fysiskt krävande än den östra leden. Totalt är leden ca 20 kilometer tur och retur och innehåller ca 1800 meter i stighöjd i och med att man förlorar 200 höjdmeter i kaffedalen. Normalt tar en bestigning mellan 8 och 14 timmar.

Västra leden är svagt markerad vilket innebär att det kan vara svårt att hitta leden utan karta om man inte vet var den går. Under sommaren är den vältrafikerad så då hittar man oftast rätt genom att bara följa strömmen. Men som alltid i fjällen, ta för vana att ta med karta och kompass.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.