Värdet av att koppla ner


För lite mer än ett halvår sedan valde jag att inaktivera mitt Facebook konto. Det började egentligen med att jag helt valde att inte starta upp datorn under veckodagarna. Jag tänkte att det tog alldeles för mycket tid. Tid som jag hade bättre nytta av på annat håll. På samma vis hade jag valt att redan tidigare ta bort facebookappen från min mobil, för jag tyckte det var så tråkigt när andra tog upp mobilen på rasten och sjunk in i sin egna lilla värld, så jag ville inte falla i samma i fälla. För det är så lätt att hamna där. Att bli beroende av någonting.

Vi kanske inte är medvetna om det, men jag fick ibland ett infall där jag tänkte att jag bara skulle kolla en snabbis. Jag tog upp telefonen och försjunk in den lysande displayen. En kvart senare så vaknar jag upp. Vad hade det givit mig? Vad hade jag fått? Det är så lätt att slukas upp och när man läser resultat i olika undersökningar om hur mycket tid folk spenderar på sociala medier så är det lite skrämmande.

För vad får vi ut av den tiden vi spenderar? Hur mycket av det vi läser vill vi egentligen läsa? Jag skulle säga att kanske 10% av det som fanns i mitt flöde tyckte jag var intressant. Det andra var inte alls av intresse, men det fanns ändå där. Det påverkade mig fast jag inte var medveten om. Vi människor är svaga för all form av påverkelse. Är man inte medveten om det så är man antagligen illa ute.

Vårt genetiska arv har gjort att vi vill känna oss trygga och vi känner oss trygga när vi känner vår närhet. Allt som finns runtomkring oss gör vi oss bekväma med. När vi upplever något tillräckligt många gånger så ser vi det inte längre som en fara utan snarare som en tillgång. Vi blir påverkade. Vi blir hjärntvättade. Vi blir lurade.

Ett bra exempel på det är att vi idag köper väldigt mycket saker som vi inte behöver. Jag känner själv av det. Jag kan bli väldigt fascinerade av en produkt. En sån vill jag ha! Men så tänker jag, vad ska jag med en sådan till? Ta ett exempel som en smartphone. Innan jag köpte min första smartphone så läste jag vad man kunde göra med en sådan telefon. Det jag kom fram till var att ingen av de funktionerna som man kunde använda på en smartphone hade jag någon direkt nytta av. Ändå köpte jag en ny telefon. Jag köpte något som jag inte hade ett behov av. Istället skapade det ett behov hos mig. Nu kunde jag göra så mycket saker som jag inte hade kunnat göra innan. Fast inget av det var egentligen något som jag behövde.

Som alla sådana här köp så ger det något. Det är ganska tydligt av vad man får ut av det, men det är inte lika tydligt av vad det tar ifrån en.

Jag bestämde mig på liknande sätt när jag flyttade till Jönköping att jag inte behövde någon TV, så jag har inte haft någon TV sedan dess. Ofta när andra pratar om olika TV-program och kanaler så säger de att SVT är helt värdelöst. Själv så tycker jag precis tvärtom, för vad har kanal5 bidragit till världen? Vad går det för program på kanal5? Jag har ärligt talat ingen aning. Men enligt min mening är det bara skitprogram utan något som helst syfte och mitt i detta onödiga tidsfördriv så bryts det av till reklam. Inte konstigt att folk idag är helt hjärntvättade när de sitter och tittar på det här och tror att världen är som på TV, för som jag nämnde tidigare så påverkas vi av det vi ser, även om vi inte är medvetna om det.

Istället för att falla offer för alla dessa intryck, en timme eller, en halvtimme om dagen så tar jag hellre en kort promenad om kvällen. Låter mina tankar florera när jag blickar ut mot det gyllene röda skenet som avtecknar sig i himmelen mot den nedåtgående solen, bortom det vidsträckta havet. Där finner jag lugn och harmoni, tillfredsställelse och frihet.

Men det är ju klart. Allting har sina för- och nackdelar. Det känns tråkigt att man förlorar kontakten med dem man inte umgås med så ofta, men i slutändan så tror jag att det är bättre för mig. I slutändan så tror jag att man gör rätt genom att följa sitt hjärta och sin tro.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.