Toppstugan på Galdhöppiggen


Jag har ända sedan jag var på Galdhöpiggen i somras funderat på att skriva det här inlägget men det har inte riktigt blivit av. I våras ryktades det om en ny toppstuga vid Kebnekaises topp som jag kritiserade för sin osmaklighet.

Att det finns en toppstuga på Galdhöpiggen vet de flesta som har varit ute och vandrat någon gång. Vissa menar att det är tråkigt och förstör själva upplevelsen, men i just det här faller är jag faktiskt inte helt enig. För jag tycker faktiskt att norrmännen har lyckats riktig väl med sin toppstuga som smälter bra in i landskapet och istället för att sänka upplevelsen så vill jag säga att den faktiskt bidrar med något.

En bergstopp är oftast inte jätteintressant i sig själv men bidrar till en bra utsikt. Galdhöpiggen till exempel har inte mycket mer att bjuda på än lite stenbumlingar, och en toppstuga. Det som jag tycker är intressant med det här bygget är att det faktiskt smälter bra in i omgivningen med sin vikingainfluens, steninramning och slitna fasad. Därmed höjer den snarare känslan än tar ner den enligt mitt tycke. Sen kan jag i och för sig tycka att det hade varit mer befogat att lägga en toppstuga på exempelvis Keilhaus topp. Fast då hade den bara varit nåbar för de som kommer från öster.

Toppstugan på Galdhöpiggen är bemannad under säsong och här kan man om man vill övernatta på golven om nöden kräver eller ta en liten fika tillsammans med värden. Här säljs det lättare färdkost och lite onyttigt snacks. Men främst så tjänar den som skydd mot väder och vind för förlupna vandrare.

Toppstugan på Galdhöpiggen

Toppstugan på Galdhöpiggen sedd från toppen

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.