Kartritning

Kartritarkurs


Jag har sedan ett tag tillbaka varit intresserad av att lära mig att rita kartor för orientering. Jag har redan på egen hand gått igenom kartnormen och jag har ritat lite på grundmaterial men jag har aldrig riktigt tagit klivet och faktiskt börjat. Inte förrän nu.

Under vintern har det anordnats en kartritarkurs i Halland där vi har försetts med all utrustning vi behöver för att komma igång. Vi har även gått igenom lite grunder om vad det handlar om att rita kartor, men det som har varit huvudbudskapet under de två tillfällena som vi har träffats är att det bara finns ett sätt att lära sig att rita kartor och det är genom att öva, och sen öva lite till. Inte nog med att man måste lära sig programmet, man måste även vara ute i naturen och lära sig se mönster. Det svåraste är givetvis att få till alla höjdformationer och ibland handlar det även om att ljuga till en kartbild som orienteraren tror stämmer men som kanske inte är helt korrekt med verkligheten. Det kan bero på flera olika saker men de flesta problemen uppstår för att tecknerna är större än de är i verkligheten. En vanlig sten har på kartan en diameter som motsvarar tolv meter i verkligheten medan den kanske i verkligheten bara har en diameter på två meter. Den tar därför mycket större plats på kartan än i verkligheten. Samma sak gäller med branter, stigar, vägar mm. Samtidigt så behöver en karta bara vara så noggrann att en orienterare i full fart ska kunna tolka den rätt, och jag vet ju själv hur lite jag ser av en karta medan jag springer. Ofta så ser jag många detaljer först efteråt när jag studerar i kartan i lugn och ro.

Eftersom jag inte kan gå på någon av de kommande kurserna passade jag på att ge mig ut och testa att rita en liten kartsnutt. Enklast var att gå ner till stranden, som bara ligger några hundra meter från min lägenhet, och testa att rita lite där. Det såg antagligen ganska komiskt ut när jag gick omkring där bland klipporna och snårskogarna med min platta i handen samtidigt som jag inspekterade den omgivande terrängen. Men ganska snart så var jag så inne i mitt ritande att jag inte längre lade märke till den ständiga strömmen av förbipasserande vandrare som gick utmed strandpromenaden.

Än så länge så tycker jag att det här är riktigt roligt. Det är långtifrån lätt att få till det så att kartan avspeglar verkligheten på ett tillfredsställande sätt och jag antar att det kommer att krävas många timmars träning innan jag kan säga att jag behärskar det här med att rita kartor. Men det långsiktiga målet är i alla fall att rita en karta i Tänndalen, i ett område som jag tror kan bli riktigt fint för orientering, med stora delar kalfjäll. Fast innan jag börjar med den kartan behöver jag ytterligare lite övning.

I bilden ovan kan ni se resultatet av mitt arbete. Krysset längst upp till vänster är ankaret som syns i förgrunden på bilden. Bilden är tagen söderut. I bakgrunden kan man skymta järnvägsledningarna och stenformationerna bortom gångvägen (Strandpromenaden), som även syns på kartan. Kartan saknar fortfarande lite konturlinjer och andra detaljer, men det får bli ett projekt för framtiden.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.