Isgrottan vid Kebnekaise 2


Det här inlägget är del 3 av 4 i serien 2014 Kebnekaise sommar

Idag träffade jag på en klasskamrat från högskolan här på Keb. De tänkte egentligen ta en vilodag, men så undrade de vad fanns att se i närheten av fjällstationen och då kom slutligen isgrottan på tal.

Isgrottan ligger i Tarfaladalen, en bit upp på den västra sluttningen. Jag har varit där två gånger innan. En gång på sommaren och en gång på vintern och nu hade jag inget direkt för mig så jag erbjöd mig att följa med.

Isgrottan med blicken upp mot toppen

Isgrottan med blicken upp mot toppen

Isgrottan är egentligen en urgröpning under ett snöfält. Alltså ett öppet rum där vattnet har forsat och bildat en tunnel under isen. Under vintern och tidig sommar kan den ibland vara igensnöad och oåtkomlig, men under sensommaren brukar öppningen smälta fram.

Även om jag besökt den några gånger så är den alltid lika magnifik och häftig. Men det var tråkigt att se att den hade rasat in. Förra sommaren när jag var här så gick jag genom hela tunneln och ut i den övre öppningen. Det var mörkt hela vägen och lampan som jag hade tagit med mig slocknade nästan direkt. Nu var det annorlunda. Det var ljust i grottan och grottan var bara hälften så lång. Den är fortfarande lika häftig men det känns tråkigt att den håller på att smälta och braka ihop. För alla som är i Kebnefjällen är ett besök hit alltid rekommenderat och det är bäst att passa på innan det blir försent.

Isgrottan sedd utifrån

Isgrottan sedd utifrån

Mer i samma serie<< NalloKaskasatjåkka >>

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Isgrottan vid Kebnekaise

  • Jenny

    Isgrottan verkar häftig! Vi är tre personer som ska till kebnekaise i september. Guiden till isgrottan var fullbokad! Tror du att tre “nybörjarvandrare” hittar dit själva :)?

  • Vildstjärna

    Hej! Vad kul att ni vill till isgrottan. Nej jag tror inte det är lämpligt för tre ovana fjällvandrare att gå dit själva. För att komma in i isgrottan krävs det att man går över ett isfält som kan vara förrädiskt om man inte vet hur man ska tackla det.

    Jag har svårt att tänka mig att den guidade turen är fullbokad. Det brukar gå att boka turen på plats dagen innan, men det krävs att man är några stycken för att den ska bli av. Bäst är nog om ni ringer till fjällstationen på 0980-550 00 (när ingen är där kopplas man till bokningen) och hör med dem.

    Lycka till!