Fjällstugan i Åsvallen


I utkanten av Tänndalen, i den lilla genuina fjällbyn Åsvallen, ligger vår fjällstuga. Tänndalen är en del av fjällområdet Funäsfjällen, där även Ramundberget, Bruksvallarna och Funäsdalen ingår. Funäsfjällen bjuder på lättillgängliga kalfjäll av låglandskaraktär, men även på stillhet, lugn och en stor hjärtlighet från lokalbefolkningen. Här finns aktiviteter för alla både sommar som vinter. Läs mer nedan eller på Funäsfjällens hemsida om olika aktiviteter i området.

På vår fastighet finns det fyra timrade stugor, varav en är lite större. I huvudbyggnaden finns det fem sängar fördelade i två sovalkover, ett större allrum med en värmande braskamin, samt ett kök. I grannbyggnaden finns det toalett, dusch och bastu. I de två resterande byggnaderna finns det sängplatser. Totalt finns det nio sängar men på grund av stugans storlek lämpar den sig inte för fler än fem personer.

Vi hyr ut stugan för 3000kr per vecka till vänner och bekanta. Byggnaderna är av äldre karaktär och lite trånga om man är många personer, men å andra sidan väldigt charmiga. Köket är välutrustat och här finns det mesta som man kan tänkas behövas.

Om ni vill ha mer information eller är intresserade av att hyra stugan så kontakta antingen Jonas, Mikael eller Sven-Åke.

Stugan i vinterklädnad

Lillstugan och Relaxen

Lillstugan och Relaxen

Vinter i Tänndalen

Bara 500m från stugan kan man kliva på Sveriges största sammanhängande längdskidssystem, Nordic ski center, med totalt 300km längdspår. I stugans närhet finns det både spår med lättare kupering och samt några spår som är lite mer kuperade. Planerar man sin rutt kan man lätt åka ett långpass där man knappt behöver åka på samma ställe två gånger. Alla spåren prepareras för både skate och klassisk åkning nästan dagligen. De flesta spåren går under trädgränsen men framåt vårkanten körs även spår upp uppe på kalfjället.

I Funäsfjällen  finns det fem alpina-anläggningar som alla bjuder på lite olika typer av upplevelser. Närmast finner man Tänndalens skidanläggning, framröstad till Sveriges främsta skidanläggning. Även tvåan på den listan finns inom en halvtimmes radie, nämligen Ramundberget. Inom Funäsfjällen finns även Funäsdalsberget och Tännäskröket. Samma liftkort gäller för alla anläggningar. Totalt finns det 136 olika nedfarter att välja mellan. När du köper skipass får du dessutom åka gratis med skidbussen som kör mellan anläggningarna. Skidbussen stannar 300m från stugan.

Mer info om hela Funäsfjällen kan läsas på: www.funasfjallen.se/vinter

Stugan under sommarmånaderna

Stugan under sommarmånaderna

Lillskarven

Lillskarven under tidig sommar.

Sommar i Tänndalen

Under sommaren och hösten bjuder Tänndalen och Funäsfjällen främst på vandring, bland annat genom de guldturer som har tagits fram. Eller varför inte ge sig ut på fjället och bara springa lite. Fjällen här är väldigt lättillgängliga och man är snabbt uppe på kalfjället och sedan är det bara att springa dit man vill. För den som hellre vill cykla finns det även ett antal uppmärkta mountainbikeleder och för den som bara vill ta det lugnt och njuta av tillvaron, kan njuta av fiske i någon av de lugna fjällsjöarna.

Fast det bästa med Tänndalen är ändå att det här finns en orienteringskarta av yttersta klass och mitt personliga favoritområde för orientering. Stugan finns dessutom med på kartan så det är bara att dra på sig skorna och ge sig ut. Jag kan fixa fram kartor både med och utan banor för den som är intresserad.

Fler aktiviteter hittas på http://www.funasfjallen.se/sommar/

Bilder inifrån stugan

Storstugan

Braskaminen i Storstugan

Uppdukat för trerätters.

Storstugan med två sovalkover.

Storstugan med två sovalkover.

IMG_4064

Köket i Storstugan