Sielmatjåkkå – Sveriges nya 2000 meters berg


Det här inlägget är del 2 av 10 i serien 2016 Bestigning av Sveriges 2000m toppar

Lägligt till vår topptursresa så har det visat sig att vi har en ny topp att bestiga. Alltså ännu en svensk topp som är högre än 2000 meter, nämligen Sielmatjåkkå (även benämnd Šielmmáčohkka). Tidigare har Sielmatjåkkå ansetts vara 1997 meter hög men under den gångna veckan så har det framkommit nya data från den laserskanning som Lantmäteriet har utfört i området som visar att Sielmatjåkka i själva verket är 2004 meter hög.

Laserskanning har utförts i hela Sverige och syftar till att ta fram en nationell höjdmodell och det är först nu som de sista delarna av Sverige skannas. Projektet med att skanna Sverige började redan 2009 och 2014 var i princip hela Sverige skannat. Det var bara de Lappländska fjällområdena som saknades, men nu håller även det på skannas.

Laserskanning innebär att ett plan flyger över området och skickar ut laserimpulser som sedan reflekteras tillbaka och på så vis kan man få ut avståndet ner till marken beroende på hur lång tid det tar innan laserstrålarna reflekteras tillbaka. Med hjälp av gps och andra lokala lägessystem kan även planets läge avläsas och en tredimensionell höjdmodell kan tas fram. Det är en väldigt exakt mätmetod och höjdmodellen får en felmarginal som understiger en halvmeter.

 

Nya höjder

Det är givetvis inte bara Sielmatjåkkås höjd som påverkas av de nya mätningarna, utan även de flesta andra toppar får nya mer exakta höjdangivelser efter mätningarna. I tabellen nedan presenteras de nya höjderna i jämförelse med de gamla.

Namn Gammal höjd Ny höjd
1. Kebnekaise, Sydtoppen 2098 m 2099 m
2. Kebnekaise, Nordtoppen 2097 m 2097 m
3. Sarektjåkkå, Stortoppen 2089 m Ej skannad ännu
4. Kaskasatjåkka 2076 m 2071 m
5. Sarektjåkkå, Nordtoppen 2056 m Ej skannad ännu
6. Kaskasapakte 2043 m 2040 m
7. Sarektjåkkå, Sydtoppen 2023 m Ej skannad ännu
8. Akka, Stortoppen 2016 m Ej skannad ännu
9. Akka, Nordvästtoppen 2010 m Ej skannad ännu
10. Sarektjåkkå, Buchttoppen 2010 m Ej skannad ännu
11. Pårtetjåkkå 2005 m 2007 m
12. Palkattjåkkå 2002 m 2016 m
13. Sielmatjåkkå 1997 m 2004 m

 

Höjden på Sielmatjåkkå har justerats upp med sju meter medan höjden på Palkattjåkkå har ökats med hela fjorton meter. Eftersom hela fjällområdet inte har skannats ännu så finns det fortfarande en viss chans att vi kommer att få ytterligare någon topp som är högre än 2000 meter. Även om den chansen är ganska liten. Det berg som ligger närmast är antagligen Kåtotjåkka som idag benämns 1991 meter hög eller Kebnepakte som idag benämns som 1990 meter hög. (Kebnepakte är antagligen redan skannad och eftersom ingen anmärkt något om Kebnepaktes höjd kan vi antagligen anta att den håller sina 1990. Topparna runt Kebnekaise är väl inmätta av forskningsstationen i Tarfala.)

Bestiga Sielmatjåkkå

Sielmatjåkka ligger en bit norr om Kebnekaisemassivet. Precis norr om den lite mer kända lillebrodern Nallo. Den högsta toppen kan enkelt nås söderifrån med Nallostugan som utgångspunkt. Man vandrar då norrut och rundar Nallo, passerar Nallojavrit och påbörjar klättringen längs med kammen upp mot Kugghjulskammen för att sedan vika av upp mot Sielmatjåkkås huvudtopp. Toppen kan även nås norrifrån genom att man vandrar upp i Bossosvaggi. Den vägen är dock lite svårare och kräver antingen att man går över Bossosglaciären eller klättrar runt glaciären.

Karta-Sielmatjakka

Men det intressanta för min egna del är. Hur ska vi planera in bestigningen av Sielmatjåkka i vårt bestiga alla Sveriges 2000m toppar projekt? I och med att Sielmatjåkkå ligger norr om både Kebnekaise- och Kaskasamassiven så hade det logiska varit att bestiga Sielmatjåkkå som sista berg, genom att exempelvis ta Jojo-leden från Tarfala över till Nallostugan. Men i och med att vi ändå kommer att komma ifrån Sitasjaurehållet så känns det lite hugget som stucket om man går norr eller söderut när man kommer ut på Kungsleden. Så istället för att gå mot Singistugorna skulle vi kunna bege oss upp mot Nallostugan och sedan ta Sielmatjåkkå innan vi beger oss ner mot Kebnekaise massivet.

Vi får se vilken väg vi väljer. Antagligen det andra alternativet eftersom vi har tänkt att avsluta resan vid Kebnekaise fjällstation. Men den betydligt längre sträckan som det innebär att ta sig till Sielmatjåkkå innebär att det här äventyret kommer att bli betydligt tuffare och antagligen behöver vi en dag till på oss för att ta oss upp till Sielmatjåkka och tillbaka. Men vi får se. Nu är det i alla fall bara tre veckor kvar tills äventyret startar.

 

 

Mer i samma serie<< Sveriges tolv 2000m topparAnmarschen mot Pårtetjåkko observatoriet >>

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.