Den globala uppvärmningen


Jag har under mina dagar här i Gällivare stött på ett antal personer som slänger ur sig kommentarer som: “och så talar dom om den globala uppvärmningen” samtidigt som de menar att de inte kan vara tal om någon global uppvärmning när det är så kallt ute just här.

Jag brukar då anmärka att det är ganska småsint att tänka så lokalt när det gäller ett globalt problem. Det är som om du hade kommit till Amerika och mött två indianer som kom gåendes och därmed dragit slutsatsen att indianer inte kan rida.

Jag har läst en del utlåtanden om den globala uppvärmningen där några tror att det kommer att bli kallare i norra Europa för att golfströmmen i större utsträckning kommer att söka sig upp mot nordpolen och Grönland. Om det är detta som sker eller om det bara handlar om lokala företeelser kan jag inte säga. Inte heller om det verkligen är kallare i år än andra år. Kommentarer som den ovan tycker jag mig nämligen höra varje vinter.

Jag har också märkt att de är många som fortfarande är skeptiska till den globala uppvärmningen och inte alls tror på den, med argument som “klimatet har alltid förändrats”, men det finns ganska klara bevis för att just en global uppvärmning håller på att ske och det är flera olika forskare som pekar på samma sak. Givetvis kan man inte säga att “så är det”, för bevisen får vi först när det är försent.

Den globala uppvärmningen är ett problem, men ett större problem är att många av oss inte har tagit till sig detta ännu. Vi vill helt enkelt inte tro det, så därför väljer vi att inte göra det, vilket givetvis kommer att få konsekvenser i framtiden.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.