Galdhöpiggen


Det här inlägget är del 1 av 6 i serien 2014 Jotunheimen

På Söndagskvällen anlände jag, Micke “The rocket” och Mats till Spiterstulen. Fjällstationen som ligger mellan Norges två högsta toppar, Galdhöpiggen och Glittertind. Anledningen till att vi är här är att vi tänkte köra några tuffa fjällöparpass. Där vi bland annat tänkte bestiga de två nämnda topparna. Under gårdagskvällen slog vi läger någon kilometer från fjällstationen och tanken är att vi ska stanna här under tre dagar innan vi drar vidare till Gjendesheim.

Mats i full fart upp mot Galdhöpiggens topp.

Mats i full fart upp mot Galdhöpiggens topp.

Idag började vi i alla fall med en bestigning av Galdhöpiggen. Väderprognosen för dagen pekade på att endel regn var att vänta men vi bestämde oss ändå för att ge oss av. Leden upp mot Galdhöpiggen börjar med en brant tung klättring, direkt från Spiterstulen, där kanske hälften av alla höjdmeter tas. Efter första klättringen kommer man upp på en svagt lutande platå som leder vidare till första toppen, Svellnose, som leden passerar. Efter den passeras Keilhaus topp innan själva toppen av Galdhöpiggen slutligen nås.

 

Belöningen när man kommer upp består av den här utsikten.

Belöningen när man kommer upp består av den här utsikten.

Och toppen nådde vi. Det förutsedda regnet uteblev och istället fick vi uppleva en solhärjad och vindstilla topp kantad av höga moln. Bättre kan det knappt bli! På nervägen tog vi en liten omväg som innebar mycket scrambling, lite isfältssurf och en förrädisk vadning.

Det bor jättar bland bergen.

Det bor jättar bland bergen.

Mer i samma serieGlittertind >>

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.