Overshoot day


Idag är alltså dagen när vi har förbrukat alla de ekologiska resurser som vi får förbruka på ett år. Enligt en forskargrupp. Enligt mina egna uträkningar som jag gjorde under tiden som jag skrev det här så skulle den här dagen rimligtvis ligga den första Januari för under den dagen släpper vi ut mer utsläpp från fossila bränslen än vad som är bra för ekologin och jorden. Ett värde som borde vara lika med noll. Men vem vet, jag kan ju ha rätt också.

Jag kom att tänka på en liten kort text som jag skrev bara några dagar innan Jul för ett antal år sedan och tänkte att idag kanske är en bra dag att dela med sig av den.

Jag har en vän. En vän som farit väldigt illa de senaste åren. Hon har blivit mycket sjuk. Hon är äldre än de flesta, men har trots sin ålder varit extremt frisk och välmående. Länge har hon mått bra. Haft en balanserad kropp och en jämn bakterieflora.

Men under den senaste tiden har hennes bakteriebalans rubbats, vilket fått till följd att hon nu mår allt sämre. Det är en speciell bakterie som har växt sig starkare inom henne. Sakta tar den kontrollen och utplånar alla andra bakterier, vilket får hennes kropp i obalans.

Varje gång jag ser henne bildas en stillsam tår i mina ögon, för det som en gång var en mycket vacker och underbar syn har nu förvandlats till något annat. Man kanske inte ser det med en gång, men hennes en gång så vackra hud har fläckats av några hemska bölder där de hemska bakterierna frodas.

Det finns givetvis botemedel mot denna hemska sjukdom, men allting har sitt pris. Men vad man än gör så kommer hon att fara illa, för balansen i hennes kropp har redan rubbats. Kanske skulle hon kunna återhämta sig, kanske inte.

Men min vän kan inte göra något åt sjukdomen, för hon är handlingsförlamad, så någon annan måste ta beslutet för henne, men samtidigt vill ingen riskera att utsätta henne för den enda behandlingen som skulle kunna rädda hennes skinn. Kanske löser sig allt till slut. Kanske blir hon frisk igen och kan frodas och leva vidare.

Hon är en älskvärd varelse och hon är det viktigaste för mig, man skulle kunna säga att jag är en del av henne. Utan henne hade jag aldrig klarat mig.

Hon är min mor.

Moder Jord.

Och jag är pesten.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.