Arvet från Funbeat


Sedan Funbeat gick ner så har jag haft dåligt koll på hur träningen egentligen har gått. Jag har inte haft en aning om hur mycket jag har tränat varje vecka eller månad, eller ja, lite aning har man ju alltid.

Men jag tänkte att jag måste börja föra ny statistik på något sätt. Lättast hade ju varit att hitta någon bra sida där man bara kunde logga lite data, men någon sådan har jag inte hittat. Men precis innan Funbeat lades ner så laddade jag ner all min data därifrån. I form av ett exceldokument.

Jag tänkte att det dokumentet kunde man ju leka lite med och så skrev jag ihop lite formler och fick fram lite statistik.

Men i längden kändes det lite bökigt. Så jag tänkte att det måste finnas ett bättre sätt att återvinna datan. Det skulle ju vara mycket enklare om den fanns tillgänglig i en databas någonstans. Så att jag kunde ladda och behandla den snabbt och enkelt.

Så jag skapade helt enkelt en databas och snart hade skrivit ihop ett script som förde in all den gamla datan i databasen.

Perfekt! Nu hade jag all gammal data samlad på ett ställe! Då kunde jag börja leka lite med statistiken. Jag tog fram några grafer med hjälp av google chart för att illustrera det som en gång Funbeat hade visat för mig.

Ny Data

Men vad är väl en databas om den inte uppdateras med ny data. Att sitta och mata in alla träningspass för hand kändes ju lite 90-tal. Jag har ju faktiskt redan alla mina träningspass registrerade på Strava. Strava är väl ok om man vill följa vad andra tränar, men för att sammanfatta sin egen träning så tycker jag att det har sina brister.

Däremot så har Strava ett api som gör att man kan komma åt all sin träning. Så jag gjorde helt enkelt ett till script, som hämtar hem all min träningsdata från Strava och skriver in den i min egna databas och vips så har jag skapat mitt egna Funbeat. Eller jag nästan i alla fall.

Och så kanske det inte var så mycket vips, det tog sin lilla tid för en hobby programmerare som mig att snickra ihop ett sådant script. Men den förkylning som drabbade mig efter att jag kom hem från Spanien gav mig lite hjälp, då den höll mig borta från träning och frigjorde mycket fritid.

Funbeat 2.0

Det känns i alla fall skönt att vara på banan igen och att all min gamla träningsdata finns bevarad och säkrad. Nu ser jag bara fram emot att kunna fylla upp den med nya fräscha träningstimmar.

Resultatet kanske inte är det vackraste världen har skådat men det fyller i alla fall sin funktion. En tanke som slog mig var att jag kunde lägga upp allt här på hemsidan. Men det lär dröja ett tag innan det händer. ?

Lite vacker statistik från min träningsdagbok.
Lite vacker statistk…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.