Kebnekaises sydtopp i vinterskrud

Östra leden 1


Det finns som jag nämnde ett antal olika vägar upp till Kebnekaises sydtopp. Liksom den västra leden så utgår den östra leden från kebnekaise fjällstation men skillnaden är att östra leden innehåller två moment som västra leden saknar.

Östra leden går upp på Kebnetjåkka vid Jökeldalen för att sedan fortsätta över Björlings glaciär. Efter glaciärvandringen väntar en lättare klättring som säkras med en fast via ferrata. Efter klättringen möter östra leden upp med västra leden och fortsätter upp mot toppen.

Östra leden är ca 7 km lång och har en stighöjd på 1400 höjdmeter. Östra leden kräver även mer av vandraren. Det kräver att man har erfarenhet av glaciärer. Det kräver att man har rätt utrustning så att man kan säkra sig under både glaciärvandringen och klättringen.

De allra flesta som går östra leden gör det med guide och jag rekommenderar ingen att gå östra leden själv om man inte vet vad man gör. Jag väljer av samma anledning att inte visa någon karta över leden då det är min åsikt att om man inte vet hur östra leden går så ska man inte heller ge sig ut på den.

Om man ska bestiga Kebnekaise kan jag däremot rekommendera att man tar en guidad tur upp. Främst av den anledningen att man då går östra leden och för att östra leden bjuder på en trevligare och mer varierad bestigning än vad västra leden ger.


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En tanke om “Östra leden