Kartritning


När jag arbetade på Kebnekaise fjällstation i somras fick jag mycket idéer om det här med kartritning. Som alla orienterare så vill jag självklart ha en lättillgänglig karta i min närhet som jag lätt kan träna på, så jag tänkte att jag kanske skulle kunna göra min egna karta. Jag har ju när allt kommer omkring orienterat i många år och vet hur en orienteringskarta ska se ut, men när jag var däruppe så hade jag inte tillgång till en dator så det projektet fick vänta lite.

När jag kom hem så började det. Jag kollade upp lite hur det fungerade med olika ritprogram och kom så småningom över ett alternativ till ocad. Ocad är ett bra program men det är lite för dyrt för att det ska vara värt att investera i för en hobbyutövare. Istället hittade jag ett program som heter Open Orienteering Mapper. Jag testade det lite och tyckte att det fungerade bra även om det fortfarande har en del brister. Med fortfarande menar jag att det fortfarande är en betaversion.

Det lilla kruxet var dock det här med laserdata. Laserdata används som underlag för att lätt få fram en exakt kurvbild på kartan och gör det mycket lättare att rita kartor idag än vad det var för bara några år sedan. Det tillsammans med gps underlättar arbetet rejält. Laserdatan kommer från den höjdscanning som lantmäteriet började med för några år sedan, där tanken är att hela Sverige ska ska scannas. De enda bitarna som i dagsläget saknas är de över de svenska fjällen. De bitarna som jag vill åt.

Laserskanning innebär att man flyger med flygplan som skannar av marken under med väldigt stor precision. På så vis får man mycket exakt information om hur terrängen ser ut. Den här informationen kan sedan användas för att ta fram bland annat höjdkurvor för en orienteringskarta.

Den här datan kostar givetvis pengar, men så fick jag höra häromdagen att min bror hade tillgång till lite laserdata, så nu håller vi på att ta fram en ny karta över ett tidigare okarterat område. Kartan tas fram helt med digitala medel och kommer inte att stämma fullt ut men den kommer att fungera bra att springa långpass på och det är kul att se hur den växer fram. Förhoppningsvis kommer jag att publicera mer om den här kartan om några dagar och hoppet om en karta över kebområdet lever vidare, men området skannas antagligen inte förrän till sommaren. Om ens då.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.