Måste man valla skidorna?


Vissa älskar att valla skidor, andra som jag själv, tycker att detta är det tråkigaste med att åka skidor, framför allt när det kommer till glidvalla. Jag kan inte påstå att jag är särskilt bra på att valla men jag vet att för att få bra glid så ska man använda sig av högfluorvalla. Men måste man det?

I klippet nedan diskuteras en alternativ metod nämligen att man istället använder sig av en sickel som man drar utmed skidan för att få till en jämn struktur.

I nedanstående video visas hur det går till när man sicklar en skida.

Det sista klippet visar ett test mellan en sicklad skida och en vallad skida. Det kan givetvis diskuteras huruvida metoden nedan är relevant.

Jag beställde en sickel som kom på posten häromdagen och tänkte att jag skulle testa att sickla ett par skidor under dagen. Jag kan ännu inte säga om det är bra eller dåligt men av videorna och det jag läst på internet så borde det fungera tillfredställande, i alla fall för mig som inte har några tävlingsambitioner inom skidåkning.

Enligt Naturvårdsverket är fluor ett stark giftigt ämne som är dåligt för både människan och naturen och därför tycker jag att det är väldigt dumt att använda sig av det. Man har bland annat märkt att många fluorföreningar snart hamnar i fiskar och sälar i bland annat Östersjön. Ut med stränderna på Östersjön har man hittat döda sälar som troligen dött av de här fluorföreningarna. Därför tycker jag att det är väldigt onödigt att valla skidor med flourvallor, framför allt för amatörer.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.