Idisslares miljöpåverkan


Jag läste idag ytterligare en artikel som handlar om hur illa idisslare är för vårt klimat. Just det här ämnet har florerat i media väldigt länge nu och om jag inte minns fel så började allt med ett program i uppdrag granskning för ganska många år sedan. Det handlar alltså om att idisslare släpper ut metangas när de rapar och fiser.

Det låter ju ganska komiskt men det är givetvis sant. Redan första gången jag hörde detta insåg jag hur befängt det lät. Varför skulle metanutsläpp från djur påverka klimatet? Alla möjligt konstiga djur har vandrat på den här jorden långt innan vår egen arts tillkomst men vi har aldrig haft problem med klimatförändringar tidigare. Logiken går helt enkelt inte ihop. Det kan ju dessutom tilläggas att det fanns fler idisslare under stenåldern än vad det finns nu och jorden borde då enligt samma logik redan ha drabbats av en global uppvärmning.

Vad säger då vetenskapen? Att metan är en växthusgas som bidrar till den globala uppvärmningen med 20-25 gånger mer än koldioxid. Men, vetenskapen säger också att metangas i medel sönderfaller till koldioxid efter ca 8,4 år. Det innebär generellt att all metangas som släpptes ut för 8,4 år sedan nu har sönderfallit. Av detta kan man lätt dra slutsatsen att idisslares miljöpåverkan med hänsyn till metanutsläpp är lika med noll, eftersom om mängden utsläpp är konstant så kommer även mängden som sönderfaller att vara konstant. En kortsiktig lösning skulle kunna vara att äta mindre kött från idisslare men det skulle inte lösa det verkliga problemet. Det är ju lätt att skylla ifrån sig men i själva verket är det vi människor som är helt bidragande till den globala uppvärmningen. Jag och du! Alla andra djur är en del av jordens naturliga ekologi.

Som en slutnot kan ju noteras att det även finns andra aspekter inom jordbruket och djuruppfödning som inte är bra för klimatet men det tänker jag inte beröra här.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.