Skidtur


Det här inlägget är del 4 av 10 i serien 2014 Kebnekaise vinter

Även om dagarna lätt flyter samman här ute på fjället så betyder i alla fall Lördag ledighet för mig. Men ändå började min dag tidigt. Jag vaknade när klockan var sex. Min första tanke var att jag bara skulle ligga och dra mig till klockan sju då frukosten öppnar men eftersom det vid det här laget nästan varit strömlöst i ett dygn så var det även lite småkallt och att somna om gick inte, så därför bestämde jag mig för att gå upp och börja dagen med att skotta fram stationen.

Och det var en härlig morgon som mötte mig. Inte för att det var den bästa och vackraste morgonen här Keb, utan snarare för att det var vindstilla och för att solen stundtals sken genom molnen. En perfekt dag att åka skidor på.

Och det gjorde vi. Vi begav oss iväg strax efter nio. Det var som om allt hade vänt gentemot tidigare dagar. Under hela dagen var det helt vindstilla och när vi kom upp på bergen så sprack solen stundtals fram och berikade massiven med sitt stillsamma ljus, men inget var sig riktigt likt. Bergen är kala och avskalade. Stenar skär genom snön men värst av allt är att snöfälten är pinade, ojämna och hårda. Även på läsidorna.

Det blev i alla fall en tur. Vi gav oss upp mot storsten, vidare upp mot kebneplatån och bort mot Hydrologen och Isgrottan. Men här möttes vi av en hemsk syn. En rejäl lavin hade svept nerför Hydrologen och lämnat ett stort ärr efter sig, men framför allt så påminde den om hur mäktiga naturens krafter kan vara.

Vi tog oss i alla fall ner till isgrottan, som nästan hade drivit igen, och in i den för att beundra denna vackra och häftiga skapelse. Jag var även här under sommaren men måste erkänna att känslan är mäktigare på vintern. När allt är tyst och stilla. När ljuset som strålar in speglas i snön och lyser upp det häftiga mönstret i grottans väggar och tak.

Avslutningsvis så tog vi oss upp på Kebnetjåkka och åkte ner för Jökelbäcken. Ett åk som bitvis var riktigt bra. Som avslutning för dagen så passade jag även på att köra ett skejtpass utmed leden, så nu är jag trött, nöjd och glad och imorgon ser jag fram emot nya äventyr. Tyvärr blev det inga bra bilder från den här färden.

Mer i samma serie<< Lugnet efter stormenBesök på Sveriges högsta topp >>

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.